Posted on

Vad gör egentligen en webbyrå?

Exakt vilka tjänster en webbyrå erbjuder varierar naturligtvis en del. Precis som en VVS-montör även kan erbjuda rörinspektioner, kan en webbyrå även erbjuda tilläggstjänster som få andra konkurrenter gör. Samtidigt finns det givetvis verksamhet som de har gemensamt. Ofta erbjuder man allt det som krävs för att skapa en hemsida åt sina kunder.

Vad som krävs för att starta en webbplats åt en kund varierar mycket, beroende på kundens behov. Om det till exempel är en fotograf som huvudsakligen ska visa upp sitt portfolio och marknadsföra sig själv den vägen, är det relativt sett ganska lite arbete som krävs. Mer arbete kan till exempel krävas när stora företag behöver egna interna system, webshoppar och liknande.

En stor webbyrå kan erbjuda allt det som krävs för att få en sådan hemsida att fungera enligt kundens (rimliga) önskemål. Om man inte har kompetensen för ett visst system internt, är det inte ovanligt att man anlitar konsulter för specifika delar av ett projekt. Med det sagt är det inte ovanligt med nischade webbyråer, som kanske främst har kompetens i att koda och konfigurera hemsidor.

Att anlita en webbyrå

Som när man anlitar vilken tjänst som helst kan det löna sig att kontakta flera olika webbyråer för att få offerter. Offerterna kan sedan jämföras för att se vilken firma man tror kommer göra jobbet bäst. Dock är det viktigt att känna till att det faktiskt är ganska svårt att lämna exakta offerter för en webbyrå med sökmotoroptimering. Alltför ofta stämmer prisuppgiften ganska dåligt överens med vad det slutliga priset faktiskt hamnar på.

En mer sannolik prisuppskattning kan man vänta sig när såväl skisser som wireframes har tagits fram. För ett stort projekt kan det vara värt kostnaden att först be om skisser för ett fast pris, som en egen del i uppdraget. Därefter kan du få en prisuppgift du kan lita mer på, och kan då välja om du vill fortsätta samarbetet eller inte.

Webbyrå eller göra jobbet själv?

För den som vill ha en hemsida är det inte alltid lämpligast att anlita en webbyrå för att göra det. Är man någorlunda tekniskt bevandrad och kan avsätta tid och energi för att lära sig grunderna, går det idag ganska snabbt att göra en snygg och enkel hemsida. Men när det krävs något mer avancerat – då kan det vara läge att anlita hjälp. I en del fall kan man dock göra det själv.