Vad ska jag tänka på om jag vill renovera eller lägga ett nytt tak?

Du vill naturligtvis ha en takläggare som Du kan lita på och som vet vad den gör och är seriös.

Men hur vet du att den takläggare du tänker välja är rätt för dig?

Kolla om företaget har en hemsida. Har dem det så har dem säkert också en sida där dem har referenser – hittar du den sidan så försök få kontakt med några av dem som dem har angett som referens för tidigare takläggare-arbeten. Om inte så begär in referenser.

Men hur vet jag att dem är seriösa?

Skicka en förfrågan till dem företag som Du tänkt att anlita. De företagen bör sedan höra av sig till dig och bestämma en tid när dem vill komma ut och titta på ditt nuvarande tak för att göra en korrekt bedömning av tak bytet. Om dem återkommer till Dig med enbart ett pris och inte ett förslag på tid så bör du ställa frågan hur dem kan ge dig ett pris utan att titta på det dem ska göra.

Om dem däremot kommer tillbaka till dig med en tid dem vill komma och titta så är dem seriösa. Vid besöket bör dem även ställa frågor som:

  • Om du har önskemål om ett specifikt material
  • Om du själv vill ta hand om en viss del av städningen och avfallshanteringen? Dem bör dock inkludera fullt ansvar för städning och bortforsling av avfallet som uppstår
  • Startdatum
  • Slutdatum
  • Datum för besiktning av arbetet

Har dem certifikat?

Kontroller om företaget har några certifikat, utmärkelser eller annat som bevisar att dem är ackrediterade och innehar rätt tillstånd för att få utföra arbeten med takläggning.

Har dem rätt säkerhetsanordningar och en bra arbetsmiljö för sina takläggare?

Man ska alltid fråga efter en arbetsmiljöplan och att man arbetar med rätt hemsida och korrekta byggnadsställningar och har fokus på säkerheten.

Tänk på att det kan vara du som ansvarar om något händer eftersom det är du som är byggherren.

Skriv ett avtal

Tänk på och var noga med alltid skriva ett avtal med det företag som du anlitar för att byta eller renovera ditt tak med din utvalda takläggare. Ett avtal mellan dig som kund och den takläggare du väljer ska vara så detaljerat och vara så beskrivande som möjligt. Det bör t ex framgå vilket material som används och ingår, vilken papp man använder, kommer det ingå en takränna? Det är mycket du ska tänka på för din egen del i avtalet.

När takläggningen är klar

När arbetet och takläggningen är färdig och besiktningen är gjord så är det dags att betala – för du har väl inte gått med på att betala i förskott?

En seriös takläggare tar betalt när arbetet är klart.

Tänk på att du också kan ta hjälp av en besiktningsman som kan kontrollera om arbetet är utfört enligt dem regler och föreskrifter som gäller.

Till sist – några tips som du kan ta med dig inför val av takläggare:

  • Kontroller referenser (gör verkligen det för det kan bespara dig obehagliga överraskningar)
  • Kontrollera hur dem arbetar med säkerhet och arbetsmiljö – finns en arbetsmiljöplan?
  • Vilken garanti ger dem?
  • Begär in flera offerter och gör det tidigt. Vänta inte till sista minuten utan var ute i god tid så du kan välja rätt takläggare.
  • Skriv och kräv ett avtal som är detaljerat där det tydligt beskrivs vad som ingår.