När kan du ta ett snabblån?

Snabblån anses vara en högriskkredit och du bör vara eftertänksam innan du tar ett sådant lån. Med det menar vi inte att du helt och hållet bör avstå att ansöka om ett snabblån, utan det finns absolut tillfällen där ett sådant kan vara gångbart eller till och med nödvändigt – hitta låg ränta snabblån.

Däremot bör du aldrig ta ett snabblån i all hast för att snabbt lösa en ekonomisk kris. Du bör istället göra ett genomtänkt beslut, där du också har jämfört lån och räknat på hur dina förutsättningar att betala tillbaka lånet kommer att se ut.

När du inte kan vänta med en utgift
Ett snabblån kan du behöva ta när det dyker upp en utgift som du inte kan vänta med, och du inte redan har ett kapital du kan använda. Det finns flera olika situationer, men kan exempelvis handla om ett akut tandläkarbesök, hushållsmaskin som går sönder eller en bil som du inte klarar dig utan som går sönder.

Du bör först och främst fundera på om det går att vänta med utgifter till dess att du har sparat ihop till kapitalet istället. Om tvättmaskinen i lägenheten går sönder kanske du istället kan tvätta i den gemensamma tvättstugan ett tag exempelvis. Om du efter att du tänkt igenom situationen gör bedömningen att utgiften inte kan vänta, kan snabblån vara en lösning.

Du vet att du kommer kunna betala av lånet snartTid är pengar
Poängen med ett snabblån är att du får snabba pengar in, men ofta förväntas det också att du kan betala tillbaka lånet relativt snart. Exakt hur återbetalningstiden ser ut kommer såklart att variera, men det kan röra sig om några månader eller något år beroende på lånesumman. Därför är det viktigt att du har koll på din egen budget och vet med dig att du faktiskt kommer att kunna betala av lånet i den förväntade återbetalningstakten.

Det kan exempelvis vara en situation där en akut utgift uppstår, som du egentligen skulle ha råd att betala så fort nästa månadslön kommer in men du kan helt enkelt inte vänta så länge. Eller om du vet att din ekonomiska situation snart kommer att förbättras för att du exempelvis börjar på ett nytt jobb med högre lön.

Du har koll på din ekonomi
Att ha koll på sin ekonomi och att ha gott om pengar är två helt olika saker. Du kan ha god koll på din ekonomi trots att du går “plus minus noll” varje månad. Att ha koll på sin ekonomi handlar om att veta sina inkomster och utgifter. Har du inte koll på din ekonomi bör du inte ansöka om ett lån, utan se till att du faktiskt först får din ekonomi under kontroll och har koll på inkomster och utgifter. Annars har du ingen chans att veta om du faktiskt kommer att ha råd med ett lån eller inte.

Sätt dig ner och skriv en budget. Tycker du att det känns svårt finns det mycket hjälpmedel online samt att det även brukar finnas hjälp att få exempelvis via sin hemkommun.

Då bör du inte ta ett lån
Vi har nu gått igenom när du kan ta ett lån och tänkte nämna när du absolut inte bör ta ett lån. Du bör absolut inte ta ett lån om du redan har många lån och redan har svårt att betala tillbaka dina befintliga lån. Ta aldrig ett lån för att kunna betala tillbaka ett annat lån. Du kommer då hamna i en dålig spiral som kan bli oerhört svår att ta sig ur. Sök istället hjälp av en ekonomisk rådgivare för att se hur situationen kan lösas.