Posted on

Att välja det bästa T-shirt materialet på ditt tryckeri

När du går till ditt tryckeri har du antingen med dit material på T-shirtar eller så finns det ofta olika att välja på hos ditt tryckeri. Att välja rätt kan vara en avgörande faktor för hur det kommer att hålla beroende på ändamål och i relation till materialet. Sen om du som tryckeri väljer fel material eller trycker på ett material som kunden har med sig som inte kommer att bli bra kan förstöra erat ryckte. Man vill ju göra allt för att kunden ska bli så nöjd som möjligt och de flesta kunder tar gärna emot tips hur de ska göra. Här ska vi gå igenom positivt och negativt med de olika material som finns.

Bomull
Bomull är i största allmänhet det vanligaste materialet som finns på kläder idag och de som används mest till att göra T-shirts. Det är absolut användbart till både träning, vardag och finare tillställningar för ett tryckeri. Det är ett billigt material som är skönt att ha på sig och det andas. De flesta tryckeri som ägnar sig åt klädtryck har massor av olika modeller at välja bland. Dock! Vissa bomullskläder krymper en del efter den första varma tvätten. Här nedan är en lista på de olika typerna av bomull.

 

  • Ekologisk bomull – Ekologisk bomull blir vanligare och vanligare och detta kan du välja att lämna in till ditt tryckeri för tryck om det är så till exempel ditt företag eller så satsar på miljön, då är detta passande för er. Tyvärr är det lite dyrare men det är hållbart.
  • Kammad bomull – Den här typen av bomull brukar man rekommendera på tryckeri om du vill ha bomull som är extra mjukt och skönt. I processen har man rakat till fibrerna och tagit bort korta bomullsstrån, detta är lite mer kostsamt än vanlig bomull.
  • Pima bomull – Ett hållbart och bekvämt material som är av den högsta kvalitén av bomull du kan få tag på. Tack vare de långa bomullsfibrerna så töjer inte materialet ut sig lätt eller bleknar. Detta skulle ett tryckeri rekommendera dig som är ute efter riktig kvalité under lång tid framöver.

 Polyester
Detta är ett bra material och rekommenderas av tryckeri då du vill ha ett material som inte skrynklar sig, det torkar fort och det andas. Det håller formen länge och bra även efter många tvättar. Därför är detta material bra att lämna in på tryckeri för ditt tryck om du tränar eller jobbar hårt. Det är också resistent mot mögel. Det som är negativt med polyester är att det inte är jätte bekvämt under en lång stund då så som bomull.

 Linne
Detta material skulle ett tryckeri rekommendera för sommarbruk. Linne är ett lätt material som torkar ut fort. Dock är det inte många T-shirtar som görs i Linne och därför hittar du ofta inte det på ett tryckeri. Det blir också lätt skrynkligt.

 Konstsilke
Konstsilke är gjort av olika material så som olika växter, träd och bomull. Det är lättviktigt och har en mjuk känsla. Detta matrerial skulle ett tryckeri rekommendera dig för aktiviteter för utomhus då det påminner om polyester. Det skrynklar sig lätt och är inte särskilt hållbart.

 Polyester/bomull mix
Detta material är populärt och högst troligt att du hittar det hos ditt tryckeri. Man brukar blanda 50/50 men ibland 65/35. Det är ett material som andas och kan användas till de flesta olika tillställningar och till vardags. Var försiktig vid strykning då det tål värme dåligt.